سفارش تبلیغ
صبا ویژن

پروژه «لیلی‌پد»؛ در سال 2100 چه تغییری در سبک زندگی بشر رخ خواهد داد؟!


 

  • پروژه «لیلی‌پد»؛ در سال 2100 چه تغییری در سبک زندگی بشر رخ خواهد داد؟!

     انتشار خبرهای نگران کننده‌ای مانند گرم شدن زمین، افزایش آلودگی‌های محیط‌زیست، تغییرات شدید آب و هوایی، در راه بودن زلزله‌ها و سیل‌هایی مهیب و حتی تمایل بعضی انسان‌ها به تنوع و خسته شدن از زندگی بر روی زمین، باعث شده عده‌ای از دانشمندان و معماران برتر دنیا به فکر ساخت شهرهای جدید در دل اقیانوس‌ها و آب‌ها بیفتند! شاید عجیب به نظر برسد اما از دید بعضی از آن‌ها، آینده‌ای در انتظار بشر است که زندگی‌اش را در احاطه آب‌ها ادامه خواهد داد. به همین دلیل است که در چند سال اخیر، هرازچندگاهی خبرهایی از تلاش برای زندگی در شهرهای شناور روی آب شنیده می‌شود. آخرین آن هم مربوط به فرانسه است که بنا دارد تعدادی خانه را تا سال 2025 روی آب‌ها در اقیانوس آرام بسازد و به مشتریان تحویل دهد! در پرونده امروز زندگی‌سلام، یکی از مسحور کننده‌ترین پروژه‌های بزرگ علمی و شاهکار معماری به نام «لیلی پد» را معرفی می‌کنیم تا بیشتر درباره ویژگی‌های چنین شهرهایی که شاید آیندگان در آن‌ها روزگار بگذرانند، بدانیم. شهرهایی که روی آب ساخته خواهد شد و معماران در حال بررسی هستند تا این شهرها، بیشترین امکانات را برای ساده کردن زندگی انسان‌ها داشته باشند.

    ماجرای پروژه لیلی پد از کجا شروع شد؟

    راه‌حل‌های متعارف در حوزه طراحی شهری، دیگر بیش از این پاسخ گوی چالش‌های جدی زیست‌محیطی و اسکان افرادی نخواهد بود که رویای دیگری را غیر از معماری سنتی و متعارف در سر می‌پرورانند! به همین منظور، طراحان شهری و معماران در جلسات متعدد سعی بر آن داشتند تا در واکنش به این چالش، طرح‌های غیر متعارفی ارائه دهند و سرانجام هم به یک جمع‌بندی خیره کننده رسیدند. آن‌ها پروژه لیلی پد یا همان زنبق عظیم الجثه را به عنوان یک طرح جذاب معرفی کردند که نیاز به بررسی‌های زیادی برای کامل‌تر شدن داشت. شایان ذکر است که ایده شهر شناور، برای اولین بار توسط«وینسنت کالبوت»( Vincent Callebaut) معمار بلژیکی ارائه شد. این ایده از شهری صحبت می‌کند که هرگز با محدودیت های زمین برای ساخت و ساز، روبه‌رو نخواهد شد. یک شهر کاملا خودکفا که شناور روی آب است و نمای بیرونی آن از نیلوفرهای آبی ویکتوریا الهام گرفته شده است. پیش‌بینی می‌شود که چنین شهری جمعیتی معادل 50 هزار نفر را در خود جای دهد. همچنین جنس بدنه آن از الیاف پلی‌استر بوده و توسط لایه‌ای از دی اکسید تیتانیوم پوشیده خواهد شد که این پوشش می‌تواند به اشعه ماورای بنفش واکنش نشان دهد و با جذب آلودگی هوا به تصفیه هوا بپردازد. لیلی‌پدها می‌توانند نزدیک ساحل یا آزادانه هرکجا که ممکن باشد، قرار بگیرند و طبیعتا قابل جابه‌جایی هم خواهند بود و نیاز نیست که در این محل خاص، ثابت شوند.

    آشنایی با طراح جوان شهر شناور

    «وینسنت کالبوت» 43 ساله، به تمام معنا یک معمار خلاق است. انگار ذهن او برای خلاقیت در معماری، هیچ محدودیتی ندارد! به طور مثال او در سال 2000 میلادی موفق به دریافت جایزه ممتاز معماری «رنه سرور»، برای دفاع از پروژه پایان‌نامه دانش آموختگی خود از «انستیتو ویکتور هورتا» واقع در شهر بروکسل شد. سپس توانست ایده‌های خارق‌العاده و قوه تخیل فضایی خود را توسعه دهد. در سال 2001، موفق شد جایزه نفیس معماری «ناپلئون گادشارل» را از آن خود کند. در سال 2005 نیز به عنوان فینالیست رقابت «لذت‌های معماری نوین» شناخته شد و جایزه نخست را به خاطر ارائه 12 طرح از بهترین طرح‌های معماری در جامعه فرانسوی بلژیک کسب کرد. پس از این موفقیت‌ها، وینسنت کالبوت، چهارچوب فکر و فعالیت‌های حرفه‌ای خود را در عرصه معماری نوین به تلاشی مستمر برای تحول و توسعه طولانی مدت شهر دریایی جدید از راه رویکردهای تجربی و واقع‌گرایانه برای نوعی پژوهش معماری با ترکیبی از زیست‌شناسی و فناوری‌های اطلاع‌رسانی و ارتباطات، محدود کرد. حالا او بنیان‌گذار تحقیق در این باره است هرچند که گفته است تا نرسیدن به یک طرح کامل و بی‌نقص، اطلاعاتی درباره پژوهش‌هایش را لو نخواهد داد.

    ساخته شدن اولین شهر شناور تا سال 2100

    پس از شنیده شدن زمزمه‌هایی درباره پروژه و طرح « لیلی پد» در بین بزرگ‌ترین معمارهای دنیا، دبی با مشارکت هلند تصمیم گرفت در کنار جاذبه‌های تفریحی و دیدنی‌اش، ایده شهر شناور را با نام «پروژه شناور سبز» به عنوان یکی از جدیدترین پروژه‌های در حال بررسی برای ساخت شهر دریایی قرار دهد. براساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته توسط دولت این کشور، پس از برآورد هزینه‌های ساخت و نگهداری این شهر، بررسی کلیه راه‌های تامین امنیت و رفاه در این شهر و ... به نظر می‌رسد که ساخت شهر شناور دبی در سال 2100 میلادی با همکاری مشترک هلند به پایان خواهد رسید. قرار است طراحی این شهر به شکل برگ یک گل زنبق عظیم‌الجثه باشد. البته ممکن است ساکنان آن متوجه زیبایی و شگفتی‌اش نباشند اما این شهر می‌تواند یک جاذبه گردشگری باشد که مسافران می‌توانند از هواپیما بر فراز این منطقه، شاهد منظره‌ بسیار زیبا و خارق‌العاده آن باشند.

    ویژگی های منحصربه فرد شهرهای دریایی

    طراحان این پروژه، سعی دارند تمام انرژی‌های لازم در این شهر را از طریق انرژی خورشیدی، باد و برق آبی تامین کنند و این شهر را بسیار پاکیزه و عاری از هرگونه عامل آلوده کننده محیط زیست نگاه دارند. طبق آخرین پیش‌بینی‌ها، وسعت این شهر شناور بسیار زیاد خواهد بود اما یکی از نگرانی‌هایی که برای احداث این شهر شناور وجود دارد، بروز خسارت های احتمالی به هنگام توفان‌های دریایی است که ممکن است به این شهر صدماتی وارد کند یا حتی آن را به زیر آب فرو ببرد. البته متخصصان برای این شهر توانایی مقاومت در برابر امواج 40 تا 50 فوتی و توفان‌های شدید و گردبادهای دریایی را پیش‌بینی کرده‌اند. در ضمن تا مرحله اجرایی شدن این ایده، راه درازی در پیش است و ممکن است تغییراتی در ساخت شهر، سیستم ایمنی و مقاومت آن ایجاد شود. امارات امیدوار است شهر شناور دبی علاوه بر آن‌که به محلی برای سکونت شهروندان کشور امارات و شهری گردشگری برای جذب گردشگران تبدیل می‌شود به مکانی تجاری و لنگرگاهی کمکی برای برخی کشتی‌ها نیز مبدل شود. محققان و طراحان، ایده ساخت قایق‌های تفریحی را نیز مد نظر دارند تا با شناور شدن روی سطح آب اقیانوس‌ها و دریاها، علاقه‌مندان به حضور در چنین خانه‌هایی را به نزدیکی آن‌ها منتقل کنند. نکته جالب توجه این است که حتی چنین سیستم‌های حرکتی روآبی نیز غیرآلاینده بوده و انرژی حرکتی مورد نیاز خود را از خورشید تامین می‌کند. صفحات خورشیدی که مسئول جمع‌آوری و ذخیره‌سازی انرژی خورشیدی هستند در لایه پوستی شکلی قرار دارند که در سراسر قسمت‌های قایق‌ها کشیده شده‌اند. با این حال جای هیچ نگرانی نیز برای تامین انرژی حرکتی مورد نیاز برای حرکت قایق‌ها در شب وجود ندارد چون در ساعات غیر آفتابی و حتی روزهای ابری، انرژی حرکتی مورد نیاز از طریق باتری‌های ویژه‌ای تامین می‌شود. محققان این طرح می‌گویند به واسطه شکل خاصی که این خانه‌ها دارند، می‌توان مجموعه‌ای از آن‌ها را در یک نقطه خاص از بستر یا میانه عمق دریاها احداث کرد. هریک از این خانه‌های زیرآبی، گنجایش تا شش نفر را دارند که البته داوطلبان زندگی در این خانه‌ها پس از سپری کردن دوره‌های آموزشی خاص، آماده سفر به آن‌ها می‌شوند. با این حال، خانه‌ها در مدل‌های مختلفی ساخته می‌شوند و برخی از آن‌ها که تا پنج طبقه هم ارتفاع دارند، طوری طراحی شده‌اند که قسمتی از بدنه زیر آب و قسمت باقی مانده روی آب قرار دارد. اتفاقا سیستم‌های زیردریایی را که به این شکل ساخته می‌شوند می‌توان با دقت و جدیت بیشتری به عنوان شهرک‌های کوچک برای پناهجویان فراری از گرمایش زمین در نظر گرفت! در کل به نظر می‌رسد در دهه‌های آینده، راهکارهای پیش پای بشر برای ادامه حیات در قلب گرمایش زمین در نوع خود خیره‌کننده باشد. همچنین سه کوه و سه تفریحگاه ساحلی، تالاب مصنوعی مرکزی این شهر را که زیر سطح آب قرار دارد احاطه خواهند کرد. این سه کوه و تفریحگاه به محلی برای کار، خرید و سرگرمی اختصاص یافته و باغ‌ها و بخش مورد پرورش آبزیان این شهر که زیر سطح آب واقع شده است نیز برای تامین مواد غذایی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

    پنج دلیل دانشمندان برای ساخت شهرهای دریایی

    1-حل مشکلات جمعیتی 

    رشد جمعیت جهان و غیر قابل سکونت شدن زمین در آینده به همراه مشکلاتی که ذکر شد عرصه را برای زندگی آیندگان تنگ خواهد کرد اما در پروژه شهرهای دریایی جمعیت قابل توجهی در حالی در این شهرها اسکان خواهند یافت که در مجاورت چشم‌اندازهای بی‌نظیر و دست‌ساز بشری از فضای طبیعی نظیر پارک‌های ترکیبی‌گذران عمر خواهند داشت.

    2-گرمای زمین 

    یکی از دلایل ساخت شهرهای دریایی جدا از جاذبه گردشگری آن، دوری از گرمای زمین است. واضح است که کره‌زمین در حال گرم شدن است و این فرایند نگران‌کننده بشر را مجبور کرده برای مقابله با پیامدهای احتمالی و بعضا قابل تصور آن، دور اندیشی‌های لازم را انجام دهد.

    3- بالا آمدن سطح آب دریاها و اقیانوس‌ها 

    این پدیده نیز جایگاه چندانی برای ادامه حیات بی‌دغدغه بشری باقی نگذاشته است و احتمال آن می‌رود که در آینده با آب شدن یخچال‌های قطبی آب سطح دریا و اقیانوس‌ها بالا بیاید و زمین را برای ساکنان آن غیر قابل سکونت کند.

    4- آلودگی اتمسفر 

    آلودگی اتمسفر مشکل جدی این روزهای کره زمین است که از دلایل بسیاری سرچشمه می‌گیرد. پروژه لیلی پد به دنبال کاهش آلودگی زمین و کمک به ثبات جوی و آب و هوایی است. در این پروژه، راهکارهایی برای آینده و ارائه جایگزین‌های مناسب در این خصوص مطرح می‌شود.

    5- آینده در انتظار زنبق آبی 

    گفته می‌شود در آینده و در صورت تحقق پروژه لیلی پد، می‌توان آن را به عنوان یکی از ده‌ها گزینه قابل طرح درخصوص ادامه حیات در نظر گرفت. حقیقت این است که هیچ طرح دیگری به اندازه این پروژه مفهومی، مورد توجه دانشمندان نبوده است. بنابراین احتمال آن می‌رود که شهرهای شناور دراقیانوس‌ها، در آینده میزبان نسل‌های بعدی بشر باشند. قرار است هر لیلی پد، هم نزدیک ساحل و هم به صورت شناور در اطراف یک اقیانوس که از خط استوا تا دریاهای شمالی امتداد می‌یابد، احداث شود. به نظر نمی‌رسد که این پروژه در آینده‌ای نزدیک به اجرا درآید اما تردیدی وجود ندارد که درآینده‌ای نه چندان دور، شاهد تحقق طرح‌هایی شبیه لیلی پد خواهیم بود.

    2323




شور حسینی و بصیرت عاشورایی


 

  • شور حسینی و بصیرت عاشورایی

    درس عاشورا احیای امر به معروف و نهی از منکر و عمل به آن است. با هدف همراهی با عزاداری مردمی ایام محرم، سازمان اوقاف و خیریه خراسان رضوی برنامه‌های مختلف فرهنگی در امامزاده‌های استان برگزار خواهد کرد. همشهری با حجت‌الاسلام والمسلمین محمد احمدزاده، مدیر کل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی، گفت‌وگو کرده است.  

    • برنامه‌های بصیرت عاشورایی

    مدیر کل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی با اشاره به ابعاد فرهنگی قیام عاشورا بیان می‌کند: با گذشت 1400 سال از قیام اباعبدالله الحسین (ع) این فرهنگ در هیچ دوره و زمانی کهنه و قدیمی نمی‌شود و هر سال ارادتمندان به خاندان اهل بیت (ع) این عزاداری‌ها را پرشورتر از سال قبل برگزار می‌کنند. وی می‌گوید: اجرای طرح سوگواره «بصیرت عاشورایی» برای 2 ماه محرم و صفر در بیش از 100 بقعه متبرکه در 21 شهرستان استان خراسان رضوی برگزار می‌شود. شعار امسال این طرح «کرامتنا الشهاده» است به این معنا که شهادت افتخار ماست.  

    به گفته حجت‌الاسلام احمدزاده، طرح بصیرت عاشورایی در 2 بخش عمومی ماه محرم و صفر و بخش ویژه‌برنامه‌هایی در مقاطع مختلفی از این ماه برگزار می‌شود. وی ادامه می‌دهد: در 10 بقعه متبرکه برپایی نمایشگاه‌های فرهنگی پیش‌بینی شده است. همچنین بیش از 120 مبلّغ و روحانی در این 2 ماه محرم و صفر به وظایف تبلیغی می‌پردازند. در این طرح، برپایی دفاتر پاسخگویی به مسائل شرعی، خیمه‌های معرفت، مشاوره و غرفه‌های چندرسانه‌ای به فراخور امکانات بقاع متبرکه برپا خواهد شد.  

    مدیر کل اداره اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی می‌افزاید: نماز جماعت ظهر و عصر تاسوعا و عاشورای حسینی در 80 بقعه متبرک با میزبانی دسته‌های عزاداری برگزار خواهد شد. مراسم میزبانی دسته‌های عزاداری برای اقامه عزا و همچنین مراسم شام غریبان در 70 بقعه متبرکه، برنامه اطعام از محل موقوفات منطبق در دهه اول در 50 بقعه متبرکه، برگزاری مراسم شهادت امام رضا (ع) در 90 بقعه متبرکه و مراسم رحلت پیامبر اسلام (ص) و شهادت امام حسن (ع) در 40 بقعه متبرکه از دیگر برنامه‌های سازمان اوقاف و امور خیریه در ماه‌های محرم و صفر است.

    احمدزاده با اشاره به ‌ویژه‌برنامه‌های این سازمان می‌گوید: اجتماع لبیک یا حسین دوشنبه 11 شهریور هم‌زمان با دوم محرم در مشهد و کاشمر برپا شد. همچنین سوگواره بصیرت عاشورا در بیش از 100 بقعه متبرک در 21 شهرستان برگزار شد. همایش شیرخوارگان حسینی با حضور مادران و فرزندان شیرخوار در روز جمعه 25 شهریورماه در 35 بقعه متبرکه در استان برگزار می‌شود. وی یادآور می‌شود: از دیگر ویژه‌برنامه‌های این سازمان می‌توان به برنامه «احلی من العسل» در روز ششم ماه محرم ویژه نوجوانان پسر اشاره کرد که با همکاری آموزش و پرورش در 25 بقعه متبرکه در استان برگزار می‌شود.  

    • نگاه به مناطق کم‌برخودار مشهد

    سازمان اوقاف و امور خیریه امسال در ماه‌های محرم و صفر نگاهی ویژه به مناطق حاشیه‌نشینی اطراف مشهد دارد. به گفته مدیر کل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی، در ویژه‌برنامه‌های امسال علاوه بر توجه به حاشیه شهر، کمک‌های شایانی به مساجد، تکیه‌ها و هیات‌های مذهبی داریم. وی خاطرنشان می‌کند: افزون بر این موضوعات، بحث اجرایی نیات واقفان خیراندیش را داریم که براساس برنامه‌ریزی‌های صورت‌گرفته موقوفات مرتبط با این ایام 4 هزار موقوفه اجرای نیت خواهند شد.

    ضمن این‌که اجرای طرح «قدم‌های آسمانی تا امام مهربانی» را هم داریم و در دهه آخر صفر ما میزبان زائران حضرت اباعبدالله ‌الحسین (ع) هستیم که از محورهای مختلف با پای پیاده به سمت مشهد می‌آیند. همچنین امسال طرح «شمیم حسینی» هم که کمک به هیات‌های مذهبی و مساجد از محل موقوفات است، اجرا می‌شود تا بتوان از هیات‌های مذهبی حمایت کرد. حجت‌الاسلام احمدزاده در پایان می‌گوید: محرم که از راه می‌رسد مردم براساس اعتقادات و ارادت قلبی که به خاندان اهل بیت (ع) دارند در جای‌جای ایران با برپایی مراسم عزاداری، عشق و ارادت خود را به سالار شهیدان و یاران باوفایش نشان می‌دهند؛ آیین‌هایی که از پدران و گذشتگان ما به ارث رسیده است. امیدواریم این برنامه‌ها سبب تبدیل شور عزاداری به شعور فرهنگی شود.




ماجرای یک میلیون نسخه خطی ایرانی در هندوستان


 

  • ماجرای یک میلیون نسخه خطی ایرانی در هندوستان

    محمدعلی ربانی، رایزن فرهنگی ایران در هند  با اشرف بروجردی- رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دیدار و گفت و گو کرد.

    بروجردی با بیان اینکه خط فارسی در منابع علمی کشور هند بسیار رایج است، گفت: «طی سال های گذشته در سفری که به هند داشتم از خانه فرهنگ در دهلی دیدن کردم. از آنجایی که تعداد دانشجویان ایرانی در برخی از شهرهای هندوستان قابل توجه است بنابراین این امر می تواند زمینه‌های همکاری بیشتری را در حوزه فرهنگ ایجاد کند.»

    رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران درباره ارائه و برگزاری کارگاه‌های آموزشی در حوزه مرمت و ترمیم نسخ، صحافی و ... به کارشناسان هندی اعلام آمادگی کرد و افزود: کتابخانه ملی ایران آمادگی لازم را برای برگزاری کلاس ها و دوره های آموزشی دارد.

    در ادامه محمدعلی ربانی نیز بر تداوم همکاری‌ها با سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برای انجام و پیشبرد فعالیت‌ها در حوزه فرهنگی به خصوص در حوزه کتابخانه و میراث مکتوب ابراز امیدواری کرد.

    رایزن فرهنگی ایران در هند با اشاره به وجود 10 میلیون نسخه خطی در هندوستان، اضافه کرد: از این تعداد یک میلیون نسخه خطی ایرانی است.

    او در پایان به تعامل هرچه بیشتر میان کتابخانه‌های ایران و هند تاکید و خاطرنشان کرد: «براساس تفاهم نامه‌های پیشین مقرر شده بود چندین فعالیت در تعامل میان کتابخانه‌های این دو کشور صورت پذیرد که از جمله می‌توان به برگزاری دوره‌های کارآموزی توسط کتابخانه ملی ایران اشاره کرد.»

    241245




خانه‌ گفتمان شهر - خبرآنلاین


 

  • خانه‌ گفتمان شهر - خبرآنلاین

    بر این باور بودم و هستم که بازآفرینی شهر که اندیشه‌ای است با خمیرمایه‌ی اجتماعی در فرایند گفت‌وگوی روشنمد، هدفمند و مداوم فعالان اجتماعی محقق می‌شود. پس از این بود که خانه‌ی وارطان درتهران به این هدف اختصاص پیدا کرد. در گرگان خانه‌ی دیگر فعال شد. در سنندج خانه‌ای در میان بافت اصیل شهر را  خریداری و به این امر  اختصاص دادیم و طی دستورالعملی شرکت بازآفرینی  شهری را برای توسعه این کار موظف کردم.

    تنها در خانه گفتمان تهران در کنار سایر فعالیت‌های اجتماعی، و تخصصی در حوزه‌ی معماری و شهرسازی، بیش از 40 سخنرانی در حوزه‌ی اندیشه‌ی ایران‌شهری داشتیم. امیدوارم که به همت نهادهای مدنی این حرکت زنده بماند. راستی شما به شهر چگونه نگاه می‌کنید؟

    * منتشر شده در کانال تلگرام نویسنده مورخ 4 مرداد 98




بیماران تیروییدی این آزمایشات را انجام ندهند


 

  • بیماران تیروییدی این آزمایشات را انجام ندهند

     حنان حاجی محمودی درباره هزینه آزمایش‌های تیرویید افزود: بیشترین هزینه آزمایش‌های سازمان مربوط به آزمایش‌های تیروییدی از جمله TSH، T4 و T3 است. این در حالی است که جواب اکثر آزمایش‌ها طبیعی بوده و بسیاری از آن‌ها در فواصل کم و به صورت متعدد برای بیمار تکرار شده‌اند.

    وی ادامه داد: بر اساس راهنمای بالینی ابلاغی وزارت بهداشت، تکرار آزمایش TSH در کمتر از 12 هفته به جز در موارد عدم ثبات عملکرد تیرویید با نظر فوق تخصص غدد ضرورتی ندارد.

    مدیرکل دفتر مدیریت خدمات تخصصی سازمان بیمه سلامت بیان کرد: در صورتی که پزشکان بر اساس معاینات اولیه و راهنماهای بالینی ابلاغ شده از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی عمل کنند علاوه بر کاهش هزینه باعث می‌شود که سازمان بیمه سلامت بتواند حمایت خود را برای تشخیص سایر بیماری‌ها از جمله بیماری‌های ژنتیک بیشتر کند.

    ایرج حریرچی، معاون وزیر بهداشت نیز سال گذشته درباره خدمات پاراکلینیک و آزمایش‌های غیرضروری گفته بود: تجربه بین المللی نشان می‌دهد بین 30 تا 40 درصد اقدامات پاراکلینیک ممکن است غیرضروری باشد و کشور ما نیز ‏از این مورد مستثنی نیست و باید این آمار کاهش پیدا کند. بخشی از این آزمایش‌های غیرضروری وقت مردم را می‌گیرد و ایجاد هزینه ‏می‌کند.‏

    235235